räntefri avbetalning på långsiktig avrättning.

Är det rimligt att offra livet för den goda cigarettens skull?

Jo det är sant, rökning dödar och det är inget som tobaksindustrin döljer för konsumenterna. Det står klart och tydligt på alla svensksålda cigarettpaket idag att rökning dödar, och jag utgår ifrån att alla känner till minst en dödlig sjukdom som kan härledas till rökning. Om du var 15år och blev erbjuden en livstids avbetalningsplan för din egen avrättning skulle du ta den då? Det gäller ju bara 1,1 Mkr som betalas på 60år, och har du tur så kan du komma undan något billigare med en för tidig död.  


Tobaksindustrin gör enligt tobaksfakta.org ca 170 Miljarder dollar i vinst per år, men hur många i tobaksindustrin tror så mycket på sin egen produkt att de själva brukar den? Nästan ingen som arbetar inom tobaksindustrin röker själva och det är ingen slump, alla vet ju att rökning dödar. 4700 giftiga ämnen i en härlig cocktail redo att säljas in som en livsstil till dig som konsument.


Enligt realtid.se så är 44 procent av alla rökare i USA diagnostiserade med någon form av psykisk sjukdom, en psykiskt sjuk person röker även mer än en mentalt frisk person skrivs det i Journal of the American Medical Association (JAMA). Det handlar ofta om svåra depressioner, psykoser och Schizofreni.


Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt människors oförstånd, hur kan man välja att fortsätta med rökningen om man en gång var dum nog att börja? Vi väger nackdelarna mot fördelarna så att inte alla rökare som läser det här tror att jag på någon sätt är negativt inställd till rökning.


Nackdelarna är: Att det är dyrt att röka, det är också väldigt ute med rökning idag. Du luktar illa och är oftare sjuk än ickerökare, vilket resulterar i fler sjukdagar. Alla dödliga sjukdomar måste givetvis räknas in som en negativ effekt av rökning, men även andra sjukdomar som inte leder till döden är tråkiga. Men vi håller oss till fakta och det är bevisat att minst 7500 personer per år dör i Sverige till följd av rökning, varav 500 personer dör pga. passiv rökning. Är det rätt att ta livet av andra?   


Men ingen vill väl vara tandlös, dödsjuk och andas genom en slang i onödan så därför räknar vi även ihop fördelarna med rökning. Något positivt måste det väl ändå finnas? 


Fördelarna är: Att du får vistas ute oftare eftersom rökning inte är speciellt accepterat inomhus längre, varken i hemmet eller på restaurangen där det numer råder rökförbud. Du får lära sig ny vardagsteknik eftersom det allt oftare krävs att man beställer ett paket cigaretter i en maskin som ger dig en lapp, lappen ger du till kassörskan när du betalar. Men några cigaretter har du inte fått än, nu måste du hämta paketet med hjälp av lappen du fick i kassan och bemästra maskin nummer två där du slutligen får ditt paket i handen. Vissa påstår att det är lugnande, gott och att de negativa effekterna är överdrivna. Jag får känslan av att dessa argument är dödsryck i kampen för rökarens rättigheter i samhället.


Jag kan ärligt säga att jag inte hittar några fördelar med rökning överhuvudtaget, vi vet för mycket om de negativa effekterna kring tobak för att det skall kunna vara försvarbart att röka idag. Vi lever på 2000-talet och har tillgång till alla fakta vi behöver för att förstå hur illa det är med rökning. Alla som röker har någon gång tänkt tanken, men få tar steget.


Helt ärligt, är det rimligt att offra livet för den goda cigarettens skull?


Kommentarer
Postat av: Sandra

That's it. Jag slutar röka. Inte p.g.a. texten utan p.g.a. den mysiga bilden.

2008-08-27 @ 03:53:43
URL: http://secretwordplay.blogg.se/
Postat av: Josiee

nej det är sjukt egentligen, men människan utsätter sig själv och andra för en hel de idioti, trots att vi vet konsekvenserna....tragiskt egentligen..

2008-08-27 @ 04:21:27
URL: http://josieeme.blogg.se/fashion/
Postat av: Tobias

svar: nej jag ska ha den själv :D

2008-08-27 @ 06:33:21
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
Postat av: Angelica

sv: hehe ja visst då ;)det är inte rimligt att offra livet, vilken tur att man aldrig rökt en cigarett

2008-08-27 @ 07:26:57
URL: http://angelicajarleros.blogg.se/
Postat av: Ida Björck

svar: hah, ja den är riktigt bra om jag får säga det själv :)

2008-08-27 @ 12:48:57
URL: http://idahbjork.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0